Arjanne26 » Specials » Aandoeningen

Je aandoening, lichaamelijk of psychisch?

Je hebt pijn. Verschrikkelijke pijn. Maar de doktoren kunnen geen verklaring geven aan de pijn. Is het psychisch? Of is het lichamelijk? Of is een combinatie van beiden?

Psychische aandoeningen

Bij psychische stoornissen is afwijkend gedrag erg herkenbaar. Mensen reageren en ervaringen anders op dingen. Psychische stoornissen zijn vaak niet te zien aan de buitenkant. Dit maakt het voor de buitenwereld erg moeilijk.

Lichamelijke aandoeningen

Lichamelijke aandoeningen kunnen vast gesteld worden door de arts. Ze zijn “tastbaar”, ze zijn te zien. Er wordt een diagnose gesteld en een behandelplan. De klachten kunnen vanzelf weer over gaan.

Het een kan het ander ook opvolgen. Psychische stoornissen, denk aan eetstoornissen, depressiviteit, persoonlijkheidsstoornissen, kunnen lijden tot lichamelijke klachten.

Bij eetstoornissen kan een patiënt zichzelf uithongeren. Het lichaam functioneert niet meer naar behoren, haren kunnen uitvallen, tanden kunnen verslechteren. Bij depressiviteit kunnen de medicijnen bijwerkingen geven en lichamelijke klachten veroorzaken. Het één sluit het ander niet uit.

Lichamelijke klachten kunnen ook psychische klachten veroorzaken. Neem bijvoorbeeld kanker. Je krijgt te horen dat je (vaak) ongeneeslijk ziek bent. Patiënten vallen in een zwart gat, zien de toekomst somber in. Depressiviteit kan een gevolg zijn hiervan.

Vaak worden deze aandoeningen onderschat. Bij veel lichamelijke aandoeningen komt (niet allemaal in erge mate) ook een stuk psyche mee kijken.

Depressieve gevoelens: wat kun je eraan doen?

Een sombere bui. Nergens zin in hebben. De balen hebben van alles hebben en iedereen. Het liefst weg willen kruipen. Een gevoel wat maar niet weg gaat. Een dipje? Of misschien wel een depressie.

Duizeligheid, symptomen en oorzaken

Iedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar wat is duizeligheid eigenlijk?

Haaruitval, Alopecia Areata

Je staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maar niet als het zomaar spontaan komt. Je haar valt uit. Een verschrikking voor ie…

Posttraumatische Dystrofie

Posstraumatische dystrofie. Een ziekte die vrij onbekend is in Nederland, maar waar wel zo'n 20.000 mensen in Nederland mee te maken hebben. Een zeer pijnlijke, vervelende, vaak onbegrepen aandoening.

Suikerziekte - Diabetes

Suikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij de jongere generatie komt suikerziekte steeds meer voor.
Gepubliceerd door Arjanne26 op 05-07-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.